Kawa

kawaKRÓTKA HISTORIA KAWY NA POLSKIM STOLE

Arabski uczony imieniem Rhazes prawdopodobnie jako pierwszy napisał w swojej pracy o odkryciu drzewa kawowca. Było to około 900r.

Jeżeli zaś chodzi o pierwsze uprawy, to już w 600r zajmowały się tym plemiona arabskie. Pierwotnie kawa nie była znana jako aromatyczny napój ale spożywano ją jako lek lub po wysuszeniu owoców kawowca poddawano je prymitywnej obróbce. Prasowano je, mielono a następnie mieszano z tłuszczem zwierzęcym. Tak przygotowana służyła jako odżywcze oraz pobudzające pastylki.

Znane jest też inne przetwórstwo kawy zapewne niejednemu z nas ten sposób spodoba się jeszcze bardziej od dzisiejszej "małej czarnej".

"Wino Z Arabii" - zakwaszone ziarno mieszano z łuskami ziarna kawy i odstawiano do fermentacji. Podobno był to bardzo pobudzający napój...

KAWA JAKO TOWAR HANDLOWY

W XIIIw. odkryto, że kawa może być spożywana jako napój, pobudzający o pięknym aromacie. Bardzo szybko kawa stała się cennym towarem handlowym.

Ekspansja cudownego ziarna powoli objęła cały świat.

home_coffee_gallery13KAWA NA POLSKICH STOŁACH

Bób arabski ("koffe") propagował już w 1603r. Tomasz Ormiński w swoim kalendarzu medycznym jako lek na wiele dolegliwości. Z małym jednak zainteresowaniem. Brak przekonania do kawy panował w Polsce bardzo długo. Wyjątkowo korzystano z tego aromatycznego naparu tylko w "dobrych" domach. W Lwowie do którego dotarła najwcześniej przyrządzano ją wg. receptur wschodu. Gdy przyszły rządy króla Augusta II Sasa (1697r. - 1733r.) powstała pierwsza kawiarnia założona przez dworzanina niemieckiego pochodzenia Meyerhofera. Kawiarnia ta znajdowała się na terenie Ogrodu Saskiego w Warszawie. Niestety bardzo krótko.. Ówczesna niechęć picia kawy w miejscach publicznych przyniosła widmo bankructwa kawiarni.

Jednak już w 1763r. została otwarta kawiarnia na Starym Mieście. Interes ten był niezwykle rodzinny, bo prowadziły go siedem sióstr. Pomysł okazał się owocny. 59 lat później w stolicy działało już 90 kawiarni. Ceny kawy były bardzo wysokie dlatego też korzystali z rozkoszy picia tego trunku tylko najbogatsi.

Przykłady najsłynniejszych kawiarni w Polsce:

  •     Honoratka przy ul. Miodowej
  •     Kawiarnia Bliklego na Nowym Świecie
  •     Krakowski Wierzynek

Dzisiaj rynek gastronomiczny bez względu na zakres działania nie może prosperować bez filiżanki "małej czarnej". Dostępność różnych mieszanek kawowych, urządzeń do przygotowania kawy jest bardzo duża. Jednak bez odpowiedniego przygotowania baristy do pracy sama kawa i urządzenia to za mało.

Różnorodność serwowanych napojów na bazie kawy pozwala na ciekawe i bogate menu. Ilość miejsc w których serwowana jest filiżanka kawy przekroczył najśmielsze oczekiwania. Trzeba pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. Nasz gość nie przychodzi na filiżankę kawy z logo tej lub innej firmy - on przychodzi delektować się tym co powinno być zawarte w filiżance...

- oczekuję filiżanki dobrej kawy.